Organizacije BIRN – Balkanska istraživačka mreža, Partneri Srbija i SHARE fondacija od januara do marta 2024. godine sprovele su program obuke za predstavnike i predstavnice medija, civilnog sektora i javnih institucija o važnosti i standardima zaštite privatnosti.

Sa idejom da se različitim ciljnim grupama koje su uključene u proces informisanja javnosti pruže nova znanja i omogući razmena iskustava vezanih za zaštitu privatnosti u medijskom prostoru, obuka “Zaštita privatnosti u medijima – Pravni i etički standardi” sprovedena je online i uživo.

Prvi deo realizovan je putem e-learning platforme Partnera Srbija, kroz video predavanja, edukativne sadržaje i materijale. Lekcije su obuhvatile sledeće teme: Pravni okvir u oblasti zaštite privatnosti, Zaštita privatnosti građana/ki pred službom Poverenika, Sudska zaštita privatnosti, Medijski zakoni i državno finansiranje medija, Etički standardi i samoregulacija, Prikupljanje podataka i medijski modeli poslovanja. Provera stečenog znanja organizovana je putem online kviza.

Za polaznice i polaznike iz Vojvodine, drugi deo – radionica uživo realizovana je 13. marta u Novom Sadu, u prostoru Media Hub-a Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Ana Toskić Cvetinović iz organizacije Partneri Srbija, Tanja Maksić iz BIRN-a i Mila Bajić iz SHARE fondacije predstavile su pravni i strateški okvir zaštite privatnosti u medijima u Republici Srbiji i dve studije slučaja, kroz koje je grupa dobila priliku da pokrene diskusiju o uzrocima i posledicama povrede privatnosti u medijima.

Program obuke deo je projekta “Cena privatnosti”, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije, u okviru MATRA programa.

Ispred udruženja “POP – podrška, obrazovanje, pravo” obuku su uspešno završile Ivana Milovac i Višnja Nežić.