U periodu od januara do marta 2024. godine članice udruženja “POP – podrška, obrazovanje, pravo” uspešno su sprovele proces strateškog planiranja u okviru koga su kreirana dva dokumenta: Strateški plan udruženja za period 2024 -2026. godina i Operativni plan udruženja za 2024. godinu.

Prva radionica održana je 16. januara u prostoru OK kluba Kancelarije za mlade Grada Novog Sada; nakon evaluacije dosadašnjeg rada, informisanja i podsećanja na ciljeve i svrhu strateškog planiranja, započet je rad na vrednostima, viziji i misiji udruženja.

Druga dva susreta održana tokom februara bila su posvećena usaglašavanju finalnih formulacija.

Vrednosti koje smo izdvojile – kao ono od čega polazimo, ono što delimo, razvijamo, širimo, promovišemo i izgrađujemo su: Poštovanje ljudskih prava i sloboda, Pravo, pravda i pravednost, Solidarnost, suživot i zajedništo, Obavezna briga ljudi o drugim živim bićima i neposrednom okruženju, Odgovornost, Transparentnost, Uvažavanje drugačijeg mišljenja i celoživotno učenje, Antifašizam.

Naša vizija je zajednica koja se zasniva na dogovorenom sistemu pravila, poštovanju ljudskih prava, solidarnosti i odgovornosti i u kojoj su lične slobode ljudi, kao svesnih bića, ograničene obavezom čuvanja i racionalnog korišćenja prirodnih i društvenih resursa kako se ne bi ugrozili životi, razvoj i opstanak bilo kog živog bića ili ekosistema.

Ono što kroz rad udruženja želimo jeste aktivno delovanje na izgradnji zajednice kojoj težimo, osmišljavanjem, sprovođenjem i zagovaranjem programa koji vode ka jasnim i pravednim zakonima, koji za cilj imaju širenje znanja, pravovremeno i potpuno informisanje i obezbeđivanje podrške onima koji bez nje ne bi bili u mogućnosti da ostvare potencijale koje žele.

Na ovim radionicama bavile smo se analizom okruženja, kapaciteta i resursa organizacije. Sačinjene su liste potencijalnih strateških ciljeva, koje su u daljem radu razmatrane dok se nisu izdvojili oni koji su ocenjeni kao realni i ostvarivi i koji su razrađeni kroz mere i aktivnosti za naredni period.

Sastanak sa spoljnim saradnicama udruženja realizovan je 14. marta u prostorijama Omladinskog centra Omladinskog saveza udruženja OPENS.

Nakon prezentacije onoga što smo u prve dve godine uradile,  predstavile smo im nacrte Strateškog i Operativnog plana. Otvorena je diskusija u okviru koje su dobijene dragocene sugestije i predlozi za unapređenje predloženih dokumenata.

Upotpunjene verzije Strateškog plana udruženja za period 2024 – 2026. godina i Operativnog plana udruženja za 2026. godinu usvojene su 18. marta na sednici Skupštine udruženja.

Zahvaljujemo se EU Resurs centru za civilno društvo u Srbiji i Novosadskoj novinarskoj školi na pruženoj finansijskoj podršci za izradu ovih za udruženje važnih dokumenata. Hvala svima koji su nam pomogli da proces koji smo sprovele bude sadržajan, kvalitetan, lak i uspešan, a posebno: Tanji Stanić, Milani Milovac, Sonji Odadžić, agenciji “Obrazovni grafit”, Kancelariji za mlade Grada Novog Sada i Omladinskom savezu udruženja OPENS za mogućnost korišćenja prostora, kao i nezaobilaznoj četvoronožnoj podršci: Šugiju, Sari, Patriku, Iskri, Borku, Medi i Liji.

Strateški plan udruženja za period 2024 – 2026. godine (sa Operativnim planom za 2024. godinu)

Strateški plan udruženja za period 2024 – 2026. godina kreiran je kroz projekat “Podizanje kapaciteta organizacije: Izrada strateškog plana”, uz podršku EU Resurs centra za civilno društvo u Srbiji, kroz Program dodele donacija organizacijama civilnog društva usmerenim na pokretanje novih ideja i razvoj organizacije.